Régi aktatáska

Ez a táska a férjem iskolatáskája volt a régi időkben, amikor még a fekete, szögletes, öblös műanyag dobozt elegáns aktatáskának gondolták gyártói.
Anyósomék elköltöztek a nyáron, akkor bukkantak erre a pincéjükben és elhozták, hogy tudnánk-e használni valamire, vagy kidobják?
Nos, már régóta szerettem volna egy aktatáskát, amellyel - vastag filccel kibélelve - biztonságosan tudnám hurcolni az ékszereimet, ha valahová vinnem kell bemutatni őket.
Így nem gondolkodtunk sokat, hanem nekiestem, és némi dekupázzsal, gyurmával, modellpasztával, pigmentezéssel és csipkével kicsit átalakítottam őkelmét. Lényegesen kevésbé drasztikus lett a megjelenése. Belülről pedig fekete, vastag, gyönyörű filccel béleltem ki, így nem fognak összetörni még az arra hajlamos bemutatni valóim sem.
A nap olyan erősen sütött fotózáskor, én pedig nem vagyok annyira nagy, hogy minden részletét eltakarhattam volna előle, így a fény láthatóan becsillan a kép jobb oldalán: nézzétek el nekem.

Read More

Karkötő - gyurmából

 Már megint csak a gyurmán járt az eszem.
Szerettem volna egy olyan karkötőt készíteni, ami romantikus, ami kicsit olyan fémes hatású.
Na persze, azért szerszámok nélkül nem könnyű. De a gyurmát én egy egyszerű italos üveggel nyújtom, és az eszköztáramba még ilyeneket lehet találni:
Kínai evőpálcika, bambusznyárs, gömb végű koktélkeverő pálca, snitzerek, óriás gombostű, kifogyott tollbetét, darab bútorhátlap, famegmunkáláshoz használható különböző formájú vésőkések. A felsorolás korántsem teljes, mert mindig az adott elgondolásomhoz jönnek még ötletek.

Ezt a karkötőt tulajdonképpen fekete gyurmából szerettem volna csinálni, de az nem volt itthon, hát sütés után akril festékkel lefestettem.
Száradás után pigmentfestés, lakkozás - és már kész is voltam vele.

Read More

Dekupázs

Anno vettem egy "rozsdamentes" acéltálcát. Pontosabban kettőt. Egészen az első mosogatásig nem is rozsdásodott. Ahogy száradt, apró rozsdarózsák jelentek meg rajta. Eltettem, s csak most jutott eszembe, hogy mire is használhatnám.
Jó alaposan megcsiszoltam, majd ez a dekupázsolt tálca született.
 Egészen új eljárással készült, un vaspasztával. Jó sokszor lelakkoztam (hermetikusan zárva), így kemény, strapabíró tálca lett belőle.
Még majd a másik tálcát is kigondolom, milyen legyen.
A gyertyatartó poharak lába is hasonlóan készült, míg a pohár részét szatináltam.








Ezt az ovális tányért kaptam, és annyira kopott volt, hogy ilyen ronda tálat az ember nem tesz ki az asztalára - hát fogtam magam, és ezt is dekupázsoltam. Szegény festő, aki alkotta ezt a képet, foroghat a sírjában, hiszen a képet ki kellett pótolnom, hogy passzoljon a tál közepére.
Természetesen a tál széle és a gyertyatartó pohár lába is vaspasztával készült.










Nos, ezt a fémtálat az ESE-ben vettem. Feketére volt lefestve, és az felhólyagzott néhány helyen.
Ismét elővettem a csiszolóvásznat, majd egy kis vaspaszta, hópaszta, antikolók és gyurma volt amit bevetettem ennek a konyhai - felakasztható - tálnak a díszítésére.

Read More

Ez is gyurma



Ez a fém kávésdoboz repesztéssel, hópasztával, antikolással készült és süthető gyurma virágokkal.
Kérésre készült, de annyira nagy tetszést aratott, hogy azóta készült még 2 kistestvére, és valószínűleg lesz még belőle. Persze mind más és más lesz!









Ez is kérésre készült: "Csinálj már nekem is valamit! Nem tudnál gyurmázni? De nekem valami üveg kellene!"

Hát, ez született.
Szerintem ez a fajta is testvérkékkel fog gyarapodni.

Ez az üveg egy italos üveg volt, amit festettem, repesztettem, antikoltam, és gyurmáztam (az is festve, pigmentezve lett)

Read More

Gyurmáztam

Úgy látszik, feléledtem. Újra dolgozom. Igaz, ehhez az is kellett, hogy legyen időm, ami az utóbbi hónapokban nem volt.

Ez egy gyurma medál, ami  kiégethető gyurmából készült, vaspasztával, antik pasztával és pigmentezéssel készült.













Ez pedig egy gyurma virág cabochon, ami pigmentezéssel készült, majd felragasztva egy filcre körbegyöngyöztem.
















Ez a gyurma karkötő pedig pigmentezéssel készült,
és acélsodrony segítségével gyöngyöztem fel.

Read More
 

©2009ZONKA | by TNB